W restauracjach ,,luksusowych” do luksusu daleko…

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej

W restauracjach ,,luksusowych” do luksusu daleko…

22 lutego 2018 Informacje z WIIH Poznań 0

 

Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej  w Poznaniu przeprowadzili kontrole prawidłowości funkcjonowania restauracji z kategorii tzw. luksusowych (w tym oferujących dania kuchni zagranicznych).  Przez luksusowe rozumiemy placówki gastronomiczne oferujące  dania  w stosunkowo wysokich cenach, a co do których konsument ma wysokie wymagania.  Inspektorzy WIIH skontrolowali 10 lokali gastronomicznych na terenie Poznania i Wielkopolski  i aż w 8 placówkach stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości. Zatem do luksusu jest bardzo daleko…

Wspomniane zakłady gastronomiczne  zostały skontrolowane pod względem: sprawdzenia rzetelności obsługi klientów, oceny jakości i ewentualnych zafałszowań potraw poprzez zastąpienie  droższych składników tańszymi produktami, zgodności oznakowania żywności, przestrzegania warunków przechowywania oraz terminów ważności.

Niezgodność rzeczywistego składu potraw z deklarowaną ujawniono w co trzeciej placówce!  Oto kilka przykładów podmiany surowców. W jednej z poznańskich restauracji w potrawie ,,wołowina z woka z warzywami, chili, tajską bazylią w sosie pieprzowym” badania wykazały obecność wieprzowiny.

W restauracji w powiecie konińskim w ,,sałatce greckiej” zamiast sera typu feta zastosowano ser  pod nazwą ,,Favita” (wartość potrawy 18 zł).  W innej restauracji w tym samym powiecie w potrawie ,,Sogliola All Limone Sola w sosie cytrynowym” (o wartości 40  zł) zamiast ryby sola użyto filetu rybnego o nazwie ,,Limanda żółtopłetwa”.

Zakłady  gastronomiczne, w których ujawniono podmianę asortymentową nie posiadały zmagazynowanych odpowiednich składników zadeklarowanych w składzie potraw.

Zastrzeżenia kontrolerów dotyczyły też tzw. rzetelności sprzedaży.  W kilku przypadkach stwierdzono nieprawidłowości na tzw. gramaturze. I tak np. zestaw surówek powinien ważyć 150 gram (faktyczna waga 120 gram), ziemniaki podsmażane nie ważyły 150 gram, ale 120 gram, a pstrąg z girlla cytrynowo-ziołowy, który powinien mieć gramaturę 290 gram ważył o 50 gram mniej.

Większość  oferowanych dań gastronomicznych nie spełniała wymagań oznakowania produktów zgodnie z przepisami prawa.  Kontrole wykazały również niedopełnienie przez przedsiębiorców obowiązku podawania szczegółowych informacji dotyczących wykazu składników potraw oraz informacji o obecności w nich substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

W przypadkach tak poważnych nieprawidłowości nie mogło obyć się bez nałożenia kar.  Inspektorzy wystawili mandat na kwotę 150 zł oraz skierowali jeden wniosek do Sądu Rejonowego o ukaranie. Przesłano również 5 zawiadomień do kontrolowanych  przedsiębiorców o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie nałożenia kar pieniężnych.

Warto zaznaczyć, że kontrole prawidłowości funkcjonowania restauracji z kategorii tzw. luksusowych przeprowadzone były na terenie całego kraju w ramach działań zleconych przez UOKiK.  Jak jest w skali kraju przekonamy się niebawem, ale w Wielkopolsce niestety nie jest najlepiej.

 

 

Przybliż
Zmień kontrast