W restauracjach ,,luksusowych” do luksusu daleko…
Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Poznaniu przeprowadzili kontrole prawidłowości funkcjonowania restauracji z kategorii tzw. luksusowych (w tym oferujących dania kuchni zagranicznych). Przez luksusowe rozumiemy placówki gastronomiczne oferujące dania w stosunkowo wysokich cenach, a co do których konsument ma wysokie wymagania. Inspektorzy WIIH skontrolowali 10 lokali gastronomicznych na terenie Poznania i Wielkopolski i aż w 8 placówkach stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości. Zatem do luksusu jest bardzo daleko…
Wspomniane zakłady gastronomiczne zostały skontrolowane pod względem: sprawdzenia rzetelności obsługi klientów, oceny jakości i ewentualnych zafałszowań potraw poprzez zastąpienie droższych składników tańszymi produktami, zgodności oznakowania żywności, przestrzegania warunków przechowywania oraz terminów ważności.
Niezgodność rzeczywistego składu potraw z deklarowaną ujawniono w co trzeciej placówce! Oto kilka przykładów podmiany surowców. W jednej z poznańskich restauracji w potrawie ,,wołowina z woka z warzywami, chili, tajską bazylią w sosie pieprzowym” badania wykazały obecność wieprzowiny.
W restauracji w powiecie konińskim w ,,sałatce greckiej” zamiast sera typu feta zastosowano ser pod nazwą ,,Favita” (wartość potrawy 18 zł). W innej restauracji w tym samym powiecie w potrawie ,,Sogliola All Limone Sola w sosie cytrynowym” (o wartości 40 zł) zamiast ryby sola użyto filetu rybnego o nazwie ,,Limanda żółtopłetwa”.
Zakłady gastronomiczne, w których ujawniono podmianę asortymentową nie posiadały zmagazynowanych odpowiednich składników zadeklarowanych w składzie potraw.
Zastrzeżenia kontrolerów dotyczyły też tzw. rzetelności sprzedaży. W kilku przypadkach stwierdzono nieprawidłowości na tzw. gramaturze. I tak np. zestaw surówek powinien ważyć 150 gram (faktyczna waga 120 gram), ziemniaki podsmażane nie ważyły 150 gram, ale 120 gram, a pstrąg z girlla cytrynowo-ziołowy, który powinien mieć gramaturę 290 gram ważył o 50 gram mniej.
Większość oferowanych dań gastronomicznych nie spełniała wymagań oznakowania produktów zgodnie z przepisami prawa. Kontrole wykazały również niedopełnienie przez przedsiębiorców obowiązku podawania szczegółowych informacji dotyczących wykazu składników potraw oraz informacji o obecności w nich substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
W przypadkach tak poważnych nieprawidłowości nie mogło obyć się bez nałożenia kar. Inspektorzy wystawili mandat na kwotę 150 zł oraz skierowali jeden wniosek do Sądu Rejonowego o ukaranie. Przesłano również 5 zawiadomień do kontrolowanych przedsiębiorców o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie nałożenia kar pieniężnych.
Warto zaznaczyć, że kontrole prawidłowości funkcjonowania restauracji z kategorii tzw. luksusowych przeprowadzone były na terenie całego kraju w ramach działań zleconych przez UOKiK. Jak jest w skali kraju przekonamy się niebawem, ale w Wielkopolsce niestety nie jest najlepiej.